ВАНТ №6 2005

CONTENTS СОДЕРЖАНИЕ СТАТЬЯ

STUDY OF THE RADIOCHEMICAL AND THERMAL CONVERSIONS MECHANISM IN PRODUCTS OF PROCESSING OF GRAPES


N.P. Dikiy, A.N. Dovbnya, V.A. Kutovoy, S.V. Kutovoy, E.P. Medvedeva, D.V. Medvedev, N.V. Borisenko
National Science Center “Kharkov Institute of Physics and Technology”, Kharkov, Ukraine
e-mail: kutovoy@kipt.kharkov.ua


The extraction of biologically active substance was carried out with help of combination of the physical factors: various conditions of temperature (40, 50, 60°С) and pressure of vacuum drying (8, 14, 16 mm Hg), and also various radiation doses by electrons with energy 12 МeV (10, 20, 40 kGy). The investigations of dynamics of definition of extract acidity and formation level of intermediate active products are carried out. It was established that the modification of properties of grape raw material depends on type of grapes, requirements of vacuum drying and radiation dose by electrons.

ИЗУЧЕНИЕ МЕХАНИЗМА РАДИАЦИОННО-ХИМИЧЕСКИХ И ТЕРМИЧЕСКИХ ПРЕВРАЩЕНИЙ В ПРОДУКТАХ ПЕРЕРАБОТКИ ВИНОГРАДА


Н.П. Дикий, А.Н. Довбня, В.А. Кутовой, С.В. Кутовой, Е.П. Медведева, Д.В. Медведев, Н.В. Борисенко


Экстракция биологически активных веществ была проведена с помощью комбинации физических факторов: различные режимы температуры (40, 50, 60°С) и давления вакуумной сушки (8, 14, 16 мм Hg), а также различные дозы облучения электронами с энергией 12 МэВ (10, 20, 40 кГр). Проведены исследования динамики определения кислотности экстрактов и уровня образования промежуточно-активных продуктов. Показано, что изменение свойств виноградного сырья зависит от сорта винограда, условий вакуумной сушки и дозы облучения электронами.

ВИВЧЕННЯ МЕХАНІЗМУ РАДІАЦІЙНО-ХІМІЧНИХ І ТЕРМІЧНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ У ПРОДУКТАХ ПЕРЕРОБКИ ВИНОГРАДУ


М.П. Дикий, А.М. Довбня, В.О. Кутовий, С.В. Кутовий, О.П. Медведєва, Д.В. Медведєв, М.В. Борисенко


Екстракцію біологічно активних речовин було проведено за допомогою комбінації фізичних факторів: різні режими температури (40, 50, 60°С) і тиску вакуумного сушіння (8, 14, 16 мм Hg), а також різні дози опромінення електронами з енергією 12 МеВ (10, 20, 40 кГр). Проведено дослідження динаміки кислотності екстрактів і рівня утворення проміжних активних продуктів. Показано, що зміна властивостей виноградної сировини залежить від сорту винограду, умов вакуумного сушіння і дози опромінення електронами.